Van Abbedebat - 5de editie

 

Door wie

Het Van Abbedebat wordt georganiseerd door Bureau Drijfpunt in samenwerking met het Van Abbemuseum.

Voor wie

Voor alle havo- en vwo-scholieren vanaf klas 4 die vragen durven te stellen en geen genoegen nemen met snelle antwoorden. Je kunt meedoen met een team van zes leerlingen. Twee reserves zijn wenselijk. Een of twee begeleidende docenten zijn vereist.

Wat

Het Van Abbedebat is een wedstrijd in spreken, luisteren en denken. De deelnemers verdiepen zich in maatschappelijke, politieke, culturele en filosofische vragen. De deelnemers hoeven zich inhoudelijk niet voor te bereiden.

Kosten

Het Van Abbedebat wordt gesponsord door vereniging Ons Middelbaar Onderwijs en het Van Abbemuseum. Deelname is gratis.

Publiek

Ouders en andere fans mogen komen luisteren. Ze kunnen vragen om toegelaten te worden tot het debattoernooi; voor een bezoek aan het museum betalen ze entree.

Wanneer

27 maart 2020.
Koffie en thee vanaf 09.30u. Opening 10.00u. Start debat 10.30u. Afsluiting 16.00u.

Startdatum van de inschrijving wordt in november bekendgemaakt.

Waar

Het Van Abbedebat vindt plaats in het Van Abbemuseum, te midden van duizenden vierkanten meters inspiratie.
Adres: Bilderdijklaan 10, Eindhoven

Met auto, fiets en trein 

Parkeren in de buurt van het Van Abbemuseum is niet gratis. De dichtstbijzijnde parkeergarage is te vinden op het Stadhuisplein.
Wie met de trein komt, kan het laatste stukje in ongeveer tien minuten lopen.
Wie met de fiets komt: bij de Heuvelgalerie is een gratis, bewaakte stalling. Vanaf deze stalling naar het Van Abbe is het hooguit vijf minuten lopen.

 

Hoe

De twee teams voeren per ronde drie gesprekken: een klassiek debat van 4 minuten en twee cobats van elk 10 minuten - voor uitleg over het cobat, klik hier.

Het klassieke debat is een opwarmertje. De teams krijgen een improvisatiestelling. Bekende en onbekende Nederlanders leiden die stelling in met een kort, inspirerend verhaal. Soms zullen ze daarbij gebruikmaken van een element uit de actuele tentoonstelling in het Van Abbe. Onnodig te vertellen dat de stelling steeds een interessante en actuele kwestie is. De twee teams krijgen te horen of ze voor of tegen de stelling zijn. Ze hebben een paar minuten de tijd om hun argumenten voor te bereiden.

Het eerste cobat start met precies dezelfde kwestie als het klassieke debat. De gastspreker verbindt nu in plaats van een stelling een vraag aan zijn verhaal. De teams gaan met die vraag aan de slag: samen proberen ze zoveel mogelijk inzicht te bevechten. Daarbij maken de deelnemers gebruik van elkaars reacties en vragen. Een cobat is dan ook een wedstrijd waarin je niet tegen maar met elkaar strijdt. De winnaar is het team dat in de gezamenlijke zoektocht naar nieuwe vragen en antwoorden de scherpste bijdrage heeft geleverd.

Het tweede cobat is qua opzet gelijk aan het eerste cobat. De teams spreken nu naar aanleiding van een nieuwe stelling.

Inschrijving

Naam *
Naam
(vul een getal in)